Karlsborgs fästning

De fick snabbt broöppning i Rödesundskanalen så de kunde gå ut i Vättern. De tog av söderut och gick ner i Karlsborgsviken. En bryggplats såg ut att vara ledig. De förtöjde och alla fyra sprang tillsammas upp till Karlsborgs fästning. Den här gången fick de vara med om lite mer tillrättalagda äventyr som museets personal ordnade.

När de gick tillbaka till båten såg de att en polisbåt låg bredvid flotten och ett par poliser gick omkring på flotten.

-Hej, vad gör ni på vår flotte? undrade Katja.
-Vi skulle vilja tala med er lite, sa den ene av poliserna. Er flotte har varit synlig vid Bohus fästning och Läckö slott nyligen. Stämmer det?
-Javisst, men vi har inte kört för fort, sa Martin.
-Nej, men det har försvunnit lite dyrbarheter på de här två ställena och tidpunkterna stämmer.
-Men vi har inte tagit något, sa Francesca med darrande röst.
-Nej, vi vill inte tro det heller. Vi tog oss friheten att undersöka flotten och det finns inget misstänkt ombord. Har ni sett något som verkat skumt när ni varit på de här platserna?
-Det skulle vara lyxjakten i så fall. Philip berättade om mötena med den och fick beskriva den för poliserna. De tog barnens adresser och fick reda på att de var på väg till Stockholm.
-Hör av er om ni ser något.
-Jajamensan. Jo, förresten, vad är det tjuvarna tagit?
-Jo, på Bohus fästning hade en arkeolog just börjat gräva fram en kista som troligtvis tillhört någon som hette Gyldenlöve. Arkeologen var på kafferast och när han kom tillbaka var kistan borta. På Läckö saknar man några dyrbara silverljusstakar som fanns nere i en källare. Dörren dit var uppbruten och någon hade gillrat en livsfarlig fälla.
-Den fällan känner vi till. Ett likadant svärd fanns på Bohus fästning också.

Full fart framåt
babord
Vänd